Weer terug in Phnom Penh. Ben een uurtje geleden met dezelfde raceboot teruggekomen vanuit Siem Reap. De hele trip heb ik ditmaal bovendeks gezeten, en dankzij de ferme wind had ik niet in de gaten dat ik geroosterd werd door de zon. Moet je nagaan; de temperatuur hier is wel zo'n 35 graden, de zon roostert alles en iedereen, en zweet baant zich door iedere porie een weg naar buiten. En dat met kerst! Dat had ik een jaar geleden niet kunnen denken, dat ik met kerst als een kreeft met slippers achter de computer zou zitten, aan de andere kant van de wereld! Over slippers gesproken, de laatste keer dat ik m'n schoenen aan heb gehad is zeker anderhalve maand geleden! Ze zijn vooral onhandig om steeds me te slepen.

Ondanks de fikse prijs die ik heb betaald om naar de tempels van Angkor Wat te gaan, heb ik er absoluut geen spijt van. Het was heel erg mooi en het geld zeker waard. En de enkele dag die ik daar had, was op zich genoeg... ik was gesloopt. In totaal heb ik zo'n 8 tempels bezocht (van de in totaal meer dan 60 (!). De tempels zijn gemiddeld zo'n 1000 jaar oud, sommige nog in uitstekende staat maar de meeste in verval, en zijn van een omvang die ik nog nooit eerder had gezien. Denk aan Kuifje in Cambodja, denk aan dikke jungle die de tempels overwoekerd. Grote boomwortels eten de prachtige tempels langzaam maar zeker op. Ongelooflijk en haast onecht om te zien. 

Als alles goed gaat zal ik over een paar dagen weer terugkeren naar Vietnam. Morgen eerst nog een kerstdiner :-) en daarna terug naar Saigon. Het einde van m'n reis komt langzaam in zicht, ik vlieg terug op 9 januari (m'n verjaardag notabene), dus ik probeer nog zo veel mogelijk van deze laatste weekjes te genieten.

Eigenlijk wil ik niet meer terug... Ik zou liever blijven rondreizen en achter iedere straathoek nieuwe dingen ontdekken (misschien dat ik dan m'n kat mag meenemen? Kuifje had toch een hond?)

Allemaal een hele goeie en gezellige kerst! Ik ga nog even wat kerstinkopen doen; zonnebrand factor 500.