Met mijn nieuwe scooter-chauffeur-vriend een afspraak gemaakt om de bezienswaardigheden in en rondom Nha Trang te gaan bezoeken en als het even mee zat zou hij me ook een waterval ergens 20 km buiten Nha Trang laten zien. Zo gezegd, zon ge-digi-daan.

Achterop bij deze enorme grapjas die overal mensen en veel leuke plekken kent. Ik denk dat het goed heb getroffen met hem want je struikelt hier over de welwillende chauffeurs die je allemaal graag overal heen willen brengen. Deze jongen wist de goeie plekken te vinden en zo reden we na een paar lokale bezienswaardigheden de weg op om het platteland op te gaan. Na een rit van ongeveer 20 km, veel gein onderweg een paar keer tussenstoppen om nog wat grappigs te bekijken, draaiden we de verharde weg af over een soort rally-parcours door het bos, door een verlaten dorp, en een berg op richting de plek waar de klim naar de waterval begon. Eerst lopen, daarna tussen grote rotsen door en door riviertjes wadend kwamen we aan bij een sprookjesachtige waterval midden in de jungle. Natuurlijk moest er even gek gedaan worden dus Trong (mijn chauffeur) deed even voor hoe je van een zeven meter hoge rots in de poel onderaan de waterval springt! Koel! Ik ook willen! Zeven meter best hoog wezen! SPRING! Met een grote klapper raak ik het water en zit m'n zwembroek ergens onder je oksels. En wat gaaf weer! Na nog wat gezwem en geduik in deze warme poel even lekker op een rots in de zon uithijgen en sigaretjes roken...

Op de terugweg deed Trong een voorstel om bij zijn familie langs te gaan om een bak Vietnamese ijs-koffie te drinken (sterk!). En  zodoende belanden we in de buitenwijken van Nha Trang bij zijn familie thuis. Er viel te merken dat er niet veel toeristen komen want ik was een bezienswaardigheid... kleine kids kwamen kijken en op de TV werd beukharde muziek gedraaid. Ik werd uitgenodigd om bij de familie te blijven eten en zodoende zat ik niet veel later met de broers en zussen op de betegelde keukenvloer ECHT Vietnamees te eten! Ondertussen kwamen de goedkope biertjes uit de kast en werd ik gekoppeld aan de dochter des huizes. Ik kreeg armbanden, ringen en foto’s van de dochter in mijn handen gedrukt! Haha! Als het aan de familie lag werd er morgen nog getrouwd. Er werd hard gelachen om mijn slechte Vietnamese gebrabbel en hun gebroken Engels, maar na een paar biertjes spreekt iedereen toch dezelfde taal!

Al met al beland ik 12 uur later dan ik achterop bij Trong was gestapt half-dronken en met een hilarische dag achter de rug op de stoep van mijn hotel (4 dollar per nacht, cheap cheap). Ik heb nog zeker een uur liggen grinniken voordat ik in een diepe slaap viel.

De volgende dag stond in het teken van een georganiseerde boottocht naar een paar eilanden hier voor de kust. Samengevat: snorkelen boven koraal, bier en whiskey aan boord, met dertig andere toeristen giechelend in reddingsbanden in het warme zeewater ronddobberen, om van de geimproviseerde drijvende bar drankjes te plukken en achterover te slaan. Het is gewoon surrealistisch! En lekker!