Sweet lord, almighty! Soms denk ik dat ik droom, heel lang en heel diep. Alsof ik ergens in een diepe slaap lig te dromen van een lange reis door Vietnam.

Ik zal het een beetje proberen samen te vatten, want alles wat ik heb meegemaakt in de afgelopen drie dagen is genoeg om een boek mee te vullen.

Ten eerste moest ik per trein van Hue naar Nha Trang en ik zou mijn naam geen eer aan doen als ik die trein gewoon op een minuut na mis! Ik werd door Lu Thu vroeg in de morgen naar het station gebracht en het duurde allemaal wat langer dan verwacht. Onderweg brak er een stuk van onze scooter af, dus tja... een trein later dus! Een trein later, en een paar dollar armer, kwam ik terecht in een coupé met zeker honderd Vietnamezen, hangend, liggend, zittend, etend, rokend, rijstwijn drinkend (het was tenslotte al 8 uur in de morgen). De treinreis was een extreeem lange rit van 16 uur, in hele slechte versleten stoelen. Het was er warm en zweterig. Onderweg kreeg ik allerlei lokaal treinvoedsel voorgeschoteld (rijst, rijst en... rijst). Veel van de medereizigers waren superaardig en al snel werd er met handen en voeten gepraat en gelachen. Ik kreeg allerlei dingen gevoerd, ook rijstwijn en zo ging de reis toch nog snel voorbij. Het landschap was natuurlijk verbluffend ik heb mijn ogen niet kunnen sluiten omdat ik bang was om iets te missen.

Omdat ik uiteindelijk zo laat vertrok en de trein nogal langzaam reed, kwam ik pas om 12 uur ’s avonds in Nha Trang aan. En 12 uur ’s avonds is voor Vietnamese begrippen erg laat want alles gaat normaal gesproken om 10 uur dicht, ook hotels. Op de trein zat ook een wat oudere dame die me wel uit de brand wilde helpen in ruil voor het dragen van haar zware tassen. Dus zo werd ik rechtstreeks uit de trein achterop een scooter gezet en vloog ik bij een wildvreemde achterop het donkere Nha Trang in. Er werd ergens aangebeld en ja hoor, dit hotel had nog wel een kamer vrij! Fantastisch gewoon! En niemand word boos en iedereen lacht en het is allemaal geen probleem! Af en toe moet ik bijna janken zo gaaf als het allemaal is, en zo vriendelijk de mensen kunnen zijn.

De dag erna weer vol aan de bak. Eerst Nha Trang een beetje verder onderzoeken (een enorm palmstrand, rechtstreeks uit het boekje en verder op het oog een stoffig stadje met her en der wat leuke barretjes en restaurantjes). Ik heb gelijk maar een afspraak gemaakt met een superaardige scooter-chauffeur. De volgende dag (dus gisteren) zou hij me overal mee naar toe nemen... Kort gezegd was die dag ook weer een dag om nooit meer te vergeten, maar meer daarover vertel ik morgen! Ik moet nu weer wat andere mensen ontmoeten in een bar op het strand, tijd voor wat lekkere biertjes en een potje pool!

O ja, schoentjes al gezet?