Ik heb m'n plannen weer veranderd. Eerst wilde ik in Hue zijn met Oud & Nieuw, toen ik dat niet kon halen besloot ik maar dat ik in Phnom Penh moest zijn, maar nu... 

Ik heb gisteren de bus genomen naar de kustplaats Sihanoukville, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Phnom Penh. Ik wilde meer van Cambodja zien, nu ik er toch ben. En Sihanoukville was de beste optie. Deze plaats heeft vier stranden, en het heeft alles in zich om een geweldig beach-resort te worden. Helaas is de plaats een beetje ingekakt, mede vanwege het uitblijven van grote buitenlandse investeringen, er staan bijvoorbeeld veel in aanbouw-zijnde hotels, waar het werk stil ligt. Desalniettemin heb ik vandaag een scooter gehuurd, en ben rond gaan rijden en heb onderweg een paar stranden bekeken. Af en toe een beetje luieren in een strandstoel en uitkijkend over de zee, en dan bedenkend dat het nu toch echt bijna 2003 is... vreemd allemaal. Het laatste plan was dus om voor Oud & Nieuw weer terug te gaan naar Phnom Penh... maar gisteravond hoorde ik een gerucht dat er een groot house-feest ergens in de jungle niet ver van hier wordt gehouden... M'n fantasie sloeg gelijk op hol... ergens op een berg in de rimboe, een knalfeest met echte dj's, de jaarwisseling vieren... prrr... Vandaag heb ik wat meer informatie losgekregen, en het blijkt dat de organisator vaker feesten geeft, ook in Phnom Penh... Dat klinkt dus goed. Shit... nu weet ik niet meer wat ik moet doen! Ik ga er zometeen op een andere strandstoel even goed over nadenken.

Nog wat iets minder vrolijke feiten over Cambodja; Ongeveer 11 miljoen inwoners, voornamelijk Khmer, maar ook een flinke groep Vietnamezen, Chinezen en een paar Cham Moslims. Zuigeling-sterfte is hier het hoogst van heel zuidoost Azië; 115 op 1000. Levensverwachting erg laag; 51 jaar. En dan nog erger; dit land ligt helemaal vol met mijnen. Iedere maand worden zo'n 75 mensen slachtoffer van het stappen op een mijn, een paar jaar terug was dat nog 300. Die mijnen zijn jaren geleden neergelegd door de Khmer Rouge (rode khmer). Na malaria, tbc en diarree zijn landmijnen de grootste doodsoorzaak. Verder is het me opgevallen dat dit land veel westerser is dan Vietnam. Hier ook geen communistisch bewind, maar een 'democratisch systeem'. Dat wil zeggen, op z'n Cambodjaans, waar de communistische partij het voor het zeggen heeft. Tis een vreemd land.